torstai 3. lokakuuta 2013

Viikon aikana puuhattua!

Sairastelua sairastelun perään - olen siis röhnöttänyt kotona ja ollut tallilla kuntoni mukaan tällä viikolla. Postailuintokin ollut hieman kateissa, siksi ei ole mitään kuulunutkaan. Nyt vihdoin sain itseäni niskavilloistani kiinni ja päätin kirjoittaa =)! 

Viime viikon torstaina lähdin koulun jälkeen kaverini Nooran kanssa talleilemaan ja hain hänet päästessäni kotoaan, josta suunnistimme sitten Fampulaa liikuttamaan. Muuten oli koko päivän ollut nätti ilma ja aurinko paistanut, mutta kun tallille päästiin, alkoi hirveä kylmä viima ja sade. Noh, Fanni vain nopeasti kuntoon ja mentiin viereiselle pellolle ratsastamaan. Nosse ihmetteli ja riehaantui laitumella kun hänen vaimokkeensa vietiin pois kainalosta j ja protestoi sitä keulimalla itsekseen, juoksentelemalla laitumen aitojen vieressä ja huutelemalla niin sydäntäraastavasti, mutta onneksi poika ymmärsi, että vaimoke tulee takaisin hänen hoiviinsa jonkin ajan päästä, joten rauhoittui taas köpöttelemään laitumella. Itse ratsastin ensin neitiä ja alkuun oli taas hieman energinen ja ei olisi tahtonut keskittyä mihinkään. Tein sen kanssa voltteja paljon. Ravissa ei oikein tahtonut kuunnella pahemmin, mutta kun oli pakko alkaa keskittyä mihin jalkojaansa siirtää, saatiin sitten myös aina hetkittäin peppukin alle. Nostin vielä kerran laukan toiseen suuntaan ja vaihdettiin ratsastajaa - Noora selkään siis. 
Noora vain käveli Fannin kanssa ja itse kattelin pellonreunalla. Nätistihän ne menivät. 
Fanni sai n. 45 minuutin liikutuksen, jonka jälkeen pääsi sadetakki päällä takaisin laitumelle Nossen seuraksi.

Fanneilun jälkeen lähdettiin liikuttamaan Nooran hoitohevosta Hessua. Itse katselin vierestä kun Noora laittoi Hessun ratsastusvalmiiksi vaaleensinisine suojineen. Kun poika oli valmis liikkumaan, Noora hyppäsi selkään ja käveltiin tämän tallin kesällä käytössä olleelle laitumelle. Itse kipusin tukkikasan päälle katselemaan Nooran ratsastusta ja jo viiden minuutin jälkeen tutisin vilusta ja kohmeisista sormista. Hessulla oli ilmeisesti virtaa jonkin verran kun olisi vain halunnut kaahata kuuntelematta mitään; ainakin se näytti siltä ja Nooran puheiden mukaan. Noora ratsasti jonkun 30 minuuttia eli puoli tuntia, jonka jälkeen vaihdettiin minut selkään. Onneksi sain hanskat käpälöihini, niin helpotti hieman kylmyyttä. Hessu oli ihan kiva ratsastaa, vaikka vauhtia taisi piisata ja taisteltiin siitä kävelläänkö vai sipsutetaanko eteenpäin. Ruuna vastusteli ohjaa jonkin verran, ja pidätteestä ja pysähtymisen käskystä kun ohjasta veti, nousi pää pilviin. Kysyinkin Nooralta, tietääkö tämä onko ruunaa ikinä raspattu - vastauksena oli "en tiedä, tuskin". Joten en yhtään ihmettele kuolaimen ja ohjan vastustelua jos omistaa kunnon hammaspiikit, voi ressukka. Tosin itse en siihen pysty vaikuttamaan, mutta toivottavasti omistaja tilaa raspauksen tuolle otukselle. En kyennyt kuitenkaan kauaa ratsastamaan, noin vartin verran, koska olin aivan umpijäässä ja sormetkin ihan kohmeessa hanskoista huolimatta - mitä tästä opimme; pukeudu tarpeeksi lämpimästi. Hyppäsin siis loppukävelyjen (tai niiden yrittämisen) jälkeen alas selästä ja annoin Hessun Nooralle käpäliinsä kun itse sain riisuttua hanskat ja tarkasteltua punaisena hohtavia jääkylmiä käpälöitäni. Yleensä Hessu on kävellyt Nooran vierellä talliin vapaana, mutta tälläkertaa kun Noora lähti kävelemään, herra huu pinkaisi omiin matkoihinsa ja juoksi talliin edeltä, onneksi. Noora otti Hessulta varusteet pois ja hoisi sen loppuun, itse lähdin siinä vaiheessa jo kotiinpäin ajelemaan, sillä Noora pääsi poikaystävänsä kyydillä kotiin tallilta kun he olivat sinne ratsastamisemme aikana tulleet.

Minä ja Hessu, joskus aikoinaan kun liikutin sitä.

Perjantaina & sunnuntaina oli Fannilla vp.

Lauantaina äiti ja Janina kävivät tallilla, ja olivat ratsastaneet Fannin pellolla. Mennyt ilmeisesti ihan kivasti.

Maanantaina lähdin Hennan kanssa päivällä heppailemaan ja maalailemaan talli valmiiksi. Suuntasin siis Hennalle ja nappasin sen kyytiin, jonka jälkeen mentiin tallille, johon hepat nyt siirtyvät viikonloppuna. Maalattiin talli loppuun ja siitä tulikin paljon valoisampi ja siistimmän näköinen! Laitettiin karsinat valmiiksi, lakaistiin lattia ja selvittiin pari laatikkoa missä oli jos jonkinmoista tavaraa, heittäen sieltä ylimääräiset roinat pois. Tämän jälkeen jätettiin talli hetkeksi kuivumaan ja lähdettiin moikkaamaan heppoja. Päätettiin pitää niillä vapaapäivä, koska puuhaa oli vielä tehtävänä, joten saivat vain harjauksen, ruuat ja leikkelin Fannin harjaa, tosin huonolla menestyksellä. Sakset olivat niin tylsät, että niillä sai oikein nirhiä olan takaa, että leikkasivatkin jotain! Harja on myös sen näköinen - epätasainen ja hassun näköinen pystypiiska. Täytyypi siis tasoitella ja siistiä se kun on aikaa. Hepoiset pääsivät siis takaisin laitumelle ja me alettiin siivoamaan tavaroita "tallihuoneesta" ja pakattiin suurinosa ja tarpeeton tavaramäärä autoon. Laitumelle siis jäivät vain sadeloimet, ruuat, harjat, satula, suojat, suitset, yksi raippa ja meidän kypärät. 
Hevostavaralla pakatun auton kanssa lähdettiin takaisin tallille viemään nämä tavarat jo valmiiksi sinne ja järjestämään ne paikoilleen, jonka jälkeen suunnistettiin kotiin!

Tiistaina oltiin taas perus kokoonpanolla maastoilemassa, eli minä & Fanni, Henna & Nosse. Mentiinkin tekemään suhteellisen pitkä maastolenkki. Fanni oli jo alkukäynneissä ihan mahdoton, koitti mennä kylkimyyryssä keskellä hiekkatietä ja protestoi antamiani apuja. Ylitettiin asvalttitie, jonka jälkeen päätettiin ravata. No mutta ei, eihän sekään voinut onnistua, vaan F nosti kokoajan laukkaa. Aina kun sain sen edes hetkeksi raville, annoin löysempää ohjaa ja taputin kaulalle, mikä ei läheskään kokoaikaa auttanut. Koitettiin sitten niin, että me ravataan edellä ja Henna ja Nosse perässä. Tällöin Fanni suostuikin ravaamaan oikein nätisti! Lienee tuo korvienvälissä oleva kisavietti vie kuulon ja hiljaisen vauhdin merkityksen pois kokonaan. Ravattiin aika pitkään, kunnes laskettiin käynnille kun mentiin erään maatalon pihanpoikki vievää tietä, jottei suditeta koko tietä sen näköiseksi, että siellä olisi käynyt kymmenen miljoonaa myyrää kaivuuhommissa.
Käyntipätkän jälkeen nostettiin laukka ja mentiin jonkin verran tietä eteenpäin kunnes pysähdyttiin ja käännyttiin takaisin päin, sillä tie päättyy erään mökin pihaan. Nostettiin takaisin päin uudelleen laukka, mistä korvaotukset innostuivatkin ihan huolella ja pinkoivat minkä jaloistaan pääsivät, eipä tuo haittaa kun tietää miten pysähtyvät eivätkä välttämättä ihan heti lähde viemään osaavissa käsissä. Fanni kuitenkin sai kekseliään innostumisidean ja vippasi takapäänsä ilmaan laukassa, meikäläiseltä tipahti toinen jalustin ja keikuin hetken selässä kuin perunasäkki, kunnes sain neidin pysähtymään ja jalustimeni takaisin. Loppumatka meni tosi hyvin ja laukattiin ja ravattiin vielä muutamat pätkät, jonka jälkeen käveltiin pitkin ohjin takaisin. Fanni sai linimenttiä koipiin sekä loimen niskaansa. Heitettiin laitumelle vielä heinät ja täytettiin vesiastiat, jonka jälkeen jätettiin pollet mussuttamaan ruokiaan aitojen sisälle ja suunnattiin itse kotiin.

Yritin muokkailla, tähän sopisi kivasti joku kuvateksti, mutta mikä?

Keskiviikkona & torstaina (eli tänään),  äiti ja Janina ovat käyneet talleilemassa ja antaneet Fannille matolääkkeen.

Hyvin kuvaton postaus, kun en ole saanut ketään kuvailemaan ja kännykässä ei ole ollut muistikorttia paikallaan niin silläkään saanut otettua kuvia! Huomenna on tarkoitus siirtää Fanni ja Nosse lopputavaroineen tallille Hennan kanssa ja lauantaina hakea kaverimme Nikin hevonen Odys samalle tallille. Postailen siis lisää ja varmasti kuvien kera viikonloppuna! Myös kotkalaiset kaverini tulevat luokseni viikonlopuksi, saa nähdä mitä keksimme! Postailen mahdollisuuksien mukaan, huomenna tai sunnuntaina, lauantaina en ehdi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti