keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Peltotuuppauksia & istunta- ja pohjeongelmia

Tänään suunnattiin heppailemaan Hennan ja Tarun kanssa ja tarkoitusena mennä pellolle kiemurtelemaan. 
Henna ja Taru laittoivat Nossen valmiiksi ja minä Fannin. Otin Fannilta pois rintaremmimartingaalin tuohon pellolle. 
Neidillä oli virtaa ensin, eikä olisi tahtonut keskittyä mihinkään aluksi, vaan olisi tahtonut vain kipitellä horisonttiin olisin ollut sitten kyydissä tai en. Aloin kokoamaan sitä, ja pikkuhiljaa se alkoi rentoutua käynnissä ja kantoi takapäätäänkin mukana, eikä laahannut perässä kuin etana konsanaan. Tehtiin voltteja kumpaankin suuntaan ja neiti taipui ihan kivasti. Tein muutamia pysähdyksiä käynnistä ja pyysin myös peruutusta, mikä alkoi tammamammaa kiukuttamaan ja protestoi hieman ohjaa vastaan, mutta peruutti kuitenkin ja sai kehun siitä.

neuvotteluja.

Sellaisen abouttiarallaa 15 minuutin kävelyn jälkeen nostin ravin ja ravailin pääosin ympyrällä. Välillä rouva tahtoi nostaa päänsä ilmoihin ja yritti juosta alta, ja välillä taas kantoi itseään nätisti. Ravailin kumpaankin suuntaan ympyröillä ja ns. kentän muotoista aluetta. Tein ravista pysähdyksä ja pysähdyksestä takaisin raviin siirtymisiä muutamia, jotka onnistuivatkin ihan hyvin. Laukan nostin vain kerran isolla ympyrällä ja laukkasin muutaman kerran ympyrää ympäri, mutta muuten ravia ja käyntiä. Väänneltiin pellolla noin tunti, ellei jopa ylikin ja annoin Fannin kävellä loppuajan pitkin ohjin ja jalustimet ylhäällä eli siis ilman jalustimia. Loppukäyntien jälkeen pomppasin alas selästä ja nostin jalustimet ylös sekä löysäsin satulavyön ja suunnistettiin takaisin laitumelle purkamaan hepat. Henna ja Taru olivat siis ratsastaneet Nossen puoliksi ja Henna hypännyt muutaman kerran yksittäistä estettä.
Pollet saivat harjauksen, linimentit sekä sadetakit niskaansa, jonka jälkeen pääsivät takaisin laitumelle ja me täytettiin vesiastiat.

hurja pallomasi!

Itseäni on alkanut vaivaamaan oma istuntani. Olen ihmetellyt miksi Fanni kulkee välillä maastossa vinossa vasemmalle ja satula on aina kallellaan samaan suuntaan hieman. Älysin viikonloppuna miksi, kun ratsastin kaverini hevosta Perleä, jonka kanssa satula oli samaan suuntaan kallellaan. Syynä siis ilnmeisestikkin se, että painan enemmän vasemmalle jalustimelle ja/tai istun enemmän vasemmalla istuinluulla painaen satulaakin vinoon, jolloin hevonenkin automaattisesti on vino. Ajattelin alkaa treenaamaan kyseistä ongelmaani nyt ilman jalustimia ratsastamalla, josko se auttaisi? Muilla vinkkejä tälläiseen ongelmaan ja miten saisi asian korjattua?
Toisena vaivaavat jalkani, en edes tiedä, miten saan ne sellaisiin asentoihin vängerrettyä millaisissa ne kuvissa ovat. Esimerkkinä alempana kuva. Miten saisin siis jalkani pysymään suorassa, etteivät ne heiluisi kuin riisinukella hevosen kyljissä?

Tuo jalka?! Miten on mahdollista saada se edes tuollaiseen asentoon?

Ja vielä kun nyt vauhtiin pääsin niin kolmantena Fannin herkkyys pohkeelle. Maastossa sen kanssa yksin ollessa, se voi olla täysin tottelematon pohkeelle vaikka paukuttaisin jaloillani kuin kaniini vihaisena - se ei reagoi mitenkään. Mutta yleensä kentällä tai kaverin kanssa maastossa se reagoi liiankin hyvin. Ihan pienen pieni kosketus ja neiti olisi jo kiitolaukassa, jos sen vain päästäisi menemään. Ja kun pyytää esimerkiksi voltilla pohkeen kanssa asettumaan tai siirtymään pohkeella, se lähtee koventamaan vauhtia. Pidätteet auttavat toki, mutta miten sen saisi ymmärtämään, ettei aina ole tarkoitus kaahata. Tietystikkin treenailulla paljon, mutta kun välillä tuntuu ettei tuon elukan päässä liiku kuin silmät ja korvat, sekä hyvin usein myös kieli. Ärgh, nämä on taas tälläisiä päiviä kunlöydän itsestäni ja hevosesta niitä inhottavia ja vaivaavia vikoja! Mutta ehkäpä me vielä joskus saadaan kaikki korjattua, aikaa ja treeniä - PALJON !



5 kommenttia:

  1. Itse olen todennut, että pohkeet (etenkin herkillä hevosilla) kannattaa pitää kokoajan kiinni hevosen kyljissä, mutten hevonen säikähtää joka kerta kun pohje koskettaa kylkeä, josta seurauksena on ns. energiapiikkejä ja liian voimakasta pohkeeseen reagointia. Ymmärtäähän sen, hevonen ei tiedä, koska pohje koskettaa kylkeä, ihminen ajattelee itse, että nyt annan pohkeita. Kun pohkeet pitää kokoajan kevyesti kiinni hevosen kyljissä, ja puristaa siitä sitten vauhdin lisäämiseksi, hevoselle pohkeiden anto ei tule niin suurena yllätyksenä. Sama auttaa myös jalan heilumisongelmaan. Tietysti, niinkuin muukaan istuntaongelma, ei tämäkään ole taikaiskusta parannettu. Reisilihaksilta, etenkin sisäreisilihaksilta, vaatii huomattavasti enemmän työtä ja joustavuutta pitää pohkeet kiinni hevosen kyljissä tasaisesti ja rennosti.

    Vinous taas, varsinkin kun hevonenkin on "muuttunut vinoksi" on edeltävääkin monimutkaisempi korjata. Omat virheet huomaa liikkeessä entistäkin huonommin, koska keskittyminen menee suuresti hevosen hallintaan ja selässä pysymiseen. Kun hevonen on tottunut vielä vinoon ratsastajaan ja kantamaan itsensä vinosti ratsastajan alla, ei ongelma ole enää vain ratsastajan korjaamisella tehty, vaan myös hevosen vinous tulisi korjata. Vino hevonen myös voi tehdä ratsastajastaan vinon ellei ratsastaja ole alusta asti tarkkana, samalla tavalla kuin vino ratsastaja hevosesta. Itse olen ymmärtänyt näin. Ja kokenut, että etenkin hevonen, joka ei kanna itseään kunnolla, selkä ylhäällä tasapainoisesti, on alttiimpi vinoutumiselle.

    Itse koen vinousongelmaan auttavan pelkästään istuntaan kokonaisvaltaisesti keskittymisen, selkä suoraan katse eteen, vastakkainen hartija johtaa kääntymisissä, kun yläranka pysyy suorassa ja tasapainossa, myös istunta suoristuu. Yhtä pitkien jalustimien tarkistaminen on erittäin tärkeää. Usein myös tarvitaan ulkopuolisen silmä - itse voit luulla olevasi suorassa vaikka et ole. Hevosta tulee myös auttaa, antaa sille tilaa liikkua eteen ja rakentaa lihaksistostaan tasapainoinen. Hevonen, varsinkaan vino ja huono lihaksistoinen, ei voi kantaa itsään suorassa, ellei sen anneta kulkea eteenpäin. Hevosen selän tulee nousta ylös ja pään laskeutua omaehtoisesti alas, ja varsinkin aluksi suorana ja rentona (jos hevosella ei ole lihaksistoa), koska tällöin hevonen menee "eteen-alas". Usein näkee etenkin entisten ravureiden vetävän itsensä edestä kasaan, jolloin ratsastaja olettaa hevosen kulkevan "muodossa" vaikka totuudessa hevonen rullaa itsensä kaulasta kasaan ja kulkee selkä alhaalla, luoden samalla ratsastajalle illuusion, että jalat olisivat alla, eikä hevonen tällöin kanna itseään vaan menee siitä mistä aita on matalin. Vasta, kun hevonen nostaa selkänsä ylös (= saa selkälihaksia, kantaa itsensä) se pystyy kulkemaan rennosti ja tasapainoisesti. Tämä vaatii tietysti tuhat tuntia töitä ja tuskaa.

    Nämä ovat tietysti omia mielipiteitäni ja kokemuksiani, enkä ole istuntaongelmiin tms. erikoistunut, tai muutenkaan hevosalan ammattilainen, enkä teidänkään tapausta tunne, olen vain harraste ratsastaja ja itse kokenut asiat näin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon pitkästä kommentista ja hyvistä vinkeistä! :)
      Tosiaan, olen myös itse huomannut kyseisen "muodossa" menemisen ongelman ja omani tekee sitä myös joskus, mutta tällä saa myös peräpään ja selkälihakset käyttöön hyvin ainakin käynnissä, kunhan lämmittelee ensin hyvin, jotta rentoutuu.
      Treeniä treeniä vain, eiköhän me ongelmat saada korjattua kovalla työllä :)!

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. On nii vaikeeta kirjottaa puhelimella että oli pakko poistaa äskeinen viesti. Mutta kerroin vinkin jalan paikoilla pysymiseen, eli kannusremmi kiinni satulavyöhön ja jalustimeen = näin jalkasi ei voi liikkua miten sattua ja on suorana. Tätä olen nähnyt lähinnä estetunneilla mutta miksei toimisi myös kouluratsastuksen parissa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä :)! Tuota olen kokeillut paalinarun avulla, mutta tuntui jotenkin hirmu tönköltä koko jalka ainakin mulla. Jospa koittaisi uudelleen vaan tuota ja pyytää joku liinan päähän, että itse saa keskittyä omaan istuntaansa ja toinen keskittyy hevoseen. :)

      Poista