maanantai 15. syyskuuta 2014

Erikoispostaus#4: Haaste hevosenomistajille!

Bongasin tämän haasteen eräästä blogista, ja ajattelin itsekin toteuttaa tylsyyttäni tämän, sillä ei ole mitään kummepia kirjoiteltavia nyt tässä vaiheessa kun itse olin koko viikonlopun mökillä ja Janina kävi liikuttamassa Fannin. Tosin tänään ja eilen ratsastelin sänkkärillä ja maastossa ilman satulaa, muttei siitä sen ihmeempiä.



Kerro hevosestasi - luonne, rotu & taso
Rodultaan Fanni on amerikan-ranskalainen lämminverinen eli helpommin sanottuna lämminverinen ravihevonen. 

Tasoa en osaa lainkaan määritellä, puskapollena tuota pidän. Ei se taivu kaikenmaailman koulukiemuroihin, eikä esteitäkään voida hypätä. Se on tuollainen maastomopo, jonka kanssa koitetaan aina päästä askel kerrallaan eteenpäin asioissa.

Fanni on luonteeltaan kiltti hoitaa ja rapsutella, mutta siltä löytyy tarpeeksi myös pilkettä silmäkulmasta eikä ole mikään pystyynkuollut pullero. Ratsastaessa se täytyy saada keskittymään kunnolla ja pyytää siltä oikein sekä olla kärsivällinen. Ei ole helpoin hevonen ratsastaa, mutta tykkään itse haasteellisimmista hevosista. Maastossa sen kaasuvaijeri tuppaa välillä hirttämään kiinni ja vauhtia löytyisi enemmän kuin tarpeeksi. Onneksi jarrut kuitenkin pelaavat, vaikka niitä saa välillä hakea hetken. Ei kuitenkaan lähde kiikuttamaan kun lapasta ilman mitään kontrollia. Yksin se on maastossa paljon rauhallisempi ravissa ja laukassa, kun taas kaverin kanssa vauhtia piisaisi enemmän kuin tarpeeksi.



Hevoset vai ponit? Miksi?
Hevoset. En ole oikein ikinä ollut poniratsastaja. Olen aloittanut ratsastuksen suomenhevosella, jonka jälkeen siirtynyt shetlanninponiin. Elämäni aikana olen ratsastanut varmaankin vain neljää ponia - pienenä kaverini ponia, joskus muutamat vuodet takaperin ratsastin welshiä, harrastuksen alkupuolella shetlanninponia ja sitten tuota meidän entisen tallinomistajamme new forestia, joka tosin oli kivoin ratsastaa näistä kaikista. Olen aina ollut kuitenkin enemmän hevosihminen, en oikein tiedä mikä niissä viehättää enemmän. En kyllä kieltäytyisi ponin ostosta, mikäli sopiva sattuisi kohdalle.


Kumpi parempi - kengätön vai kengällinen? Hevosesi kenkien koko, jos se on kengässä?
Riippuu aivan täysin hevosesta. Meillä on aina ollut Fanni kengässä, kun sen kaviot kuluvat ja halkeavat todella helposti kengättömänä. Muille hevosille voi sopia hyvin kengättömyys, joten minulla ei ole mitään vahvaa mielipidettä. Hevosen ehdoilla tietenkin joko kengässä tai kengättömänä. 
Fannilla on siis kengät aina ja sen kengänkoko on kolme (3).




Klippaus - puolesta vai vastaan?
Riippuu aivan täysin hevosen käytöstä ja hoidosta yms. Itse en klippaisi normaalissa käytössä olevaa hevosta turhaan, mutta jos se hevosen oloa ja hoitoa helpottaa niin silloin tietenkin. Kilpahevosilla ja "rankemmalla" treenillä olevilla hevosilla ymmärrän klippauksen. 

Tarhaavatko/tarhaako hevosesi yksin vai laumassa?
Ei tarhaa. Fanni on aina ollut meillä ollessaan ainakin yhden hevosen kanssa samassa tarhassa. Tällä hetkellä se on lämminveriruuna Nossen kanssa samalla laitumella. Ypäjällä opiskellessani Fanni tosin tarhasi yksin kun oli suhteellisen suurella tallilla, mutta kaverit olivat ihan vieressä.

Ratkaiseeko hevosessa enemmän luonne vai sen ulkonäkö (kuten väri yms)?
Luonne tietenkin. En ottaisi ihan kouluttamatonta, ryöstävää tms. hevosta itselleni, mutten myöskään laiskaa, pystyynkuollutta. Pilkettä silmäkulmassa täytyy olla ja kyllä se ulkonäkö kuitenkin hieman vaikuttaa hevosessa ainakin omalla kohdallani. Luonne on kuitenkin etusijalla ehdottomasti.



Pahin tippumisesi
Itseasiassa en ole ikinä tippunut pahasti. Ehkä pahin on se kun kaaduttiin Fannin kanssa ja jäin roikkumaan jalustimesta sen noustessa ylös ja räpiköin yksin keskellä tietä itseni irti siitä ohja toisessa kädessä ja kun tipuin Fannin selästä uimassa ja räpiköin sen jaloissa paniikissa sen uidessa. Pari tippumista esteelllä eri hevosilla on myös niitä "pahimpia", vaikkei koskaan ole pahasti käynytkään eli vain muutamat mustelmat ja pientä särkyä siellä täällä.


Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?
Muistaakseni yhdeksän. Toppaloimen, sadeloimen, kevyemmän kuljetus-/talliloimen, neljä fleeceloimea sekä fleece- ja heijastinratsastusloimet.

Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?
Hmm... voisin sanoa, että siltä väliltä. Uskallan kokeilla kaikkea, mutta kuitenkin kohtuudella ja järki mukana pelissä. Esimerkiksi Fannin kanssa kuolaimettomilla ja ilman satulaa reipas maastolenkki oli sellainen mitä mietin muutaman kerran uskallanko, mutta kuitenkin tiesin mitä voi käydä ja kuinka menettelen siinä tilanteessa. En lähde suinpäin tekemään mitään uhkarohkeaa ja tyhmää, mutten myöskään ole liian varovainen. Tietysti riippuu hevosestakin, omani tunnen ja sen kanssa uskallan kokeilla enemmän kaikkea kun tiedän kuinka se voi käyttäytyä eri tilanteissa, mutta muiden hevosilla, joita en kunnolla tunne, en lähtisi kokeilemaan suinpäin erilaisia asioita.



Kuinka usein hevosesi liikkuu?
Normaalisti kuusi kertaa viikossa. Vuokraajatyttö käy kaksi kertaa viikossa ja minä ja Janina molemmat kaksi päivää tai minä kolme. Perjantaisin Fannilla on aina pidetty vapaapäivä liikutuksesta.


HAASTAN


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti